Niet huilen, aub!

18 aug 2015

‚Boost your business door beter begrip van beide seksen‘: Nr. 2

Peter is de leidinggevende van Marleen. Er komen functioneringsgesprekken aan. Peter is op zich tevreden met Marleen’s prestaties, ze heeft zich goed ingewerkt in de nieuwe taken, echter hij is vastberaden ook een paar minpunten te bespreken. Ze had fouten gemaakt en die moeten gewoon ook aan de orde komen.

Zo gauw Peter de kritische punten aankaart begint Marleen te huilen. Hij schrikt en beëindig het gesprek met de mededeling dat ze maar moet kalmeren en dat ze op een later tijdstip door zouden praten.

Emoties op het werk. Hoe ga je ermee om?

Laten wij eens kijken wat er in Peter en Marleen precies omgaat. Wat doet het feit dat Marleen moet huilen met Peter? Peter is geschrokken en ook een beetje geïrriteerd. Zoals veel mannen weet hij zich niet echt raad met het huilen van een vrouw. Hij denkt:

  • ‘Blijkbaar worstelt ze met iets groots, anders zou ze niet huilen. Ik snap niet hoe iemand zo emotioneel kan worden.’
  • ‘Blijkbaar is ze niet sterk, ze is niet zo belastbaar als ik dacht.’
  • ‘Ik heb toch niets verkeerds gedaan! Ze moet met kritiek om kunnen gaan. Ik ga liever op wat meer afstand.’ ( In het vervolg zal hij afwachtender zijn in de omgang met haar. Dat heeft wellicht ook gevolgen voor haar promotiekansen.)

Vrouwen hebben vanuit hun psychologische make-up makkelijk toegang tot emoties. Dat betekent onder andere dat het voelen en uiten van verdriet gemakkelijker gaat dan bij de meeste mannen. Vrouwen huilen sneller ook al is de aanleiding ertoe helemaal niet zo groot. Mannen reageren over het algemeen pas emotioneel als ze sterke stress ervaren, bij vrouwen gebeurt dat al bij middelgrote stress. Marleen huilt omdat ze haar gevoelens even kwijt moet. Ze vermindert de stress op deze wijze. Het huilen betekent zeker niet dat ze de kluts kwijt is. Sterker nog: ze is best in staat om emotioneel te zijn én tegelijkertijd rationeel te kunnen nadenken. Ze wil weten wat Peter te zeggen heeft, ze heeft alleen een beetje meer tijd nodig. Het huilen is niet een teken van zwakte, het is gewoon een manier om deze situatie te handelen.

Voor Peter is dit ‘vrouwelijke gedrag’ onbekend terrein. Hij verwacht impliciet dat vrouwen – in ieder geval in het bedrijfsleven- net zo functioneren als hij. Hij projecteert zijn gedrag op haar. Hij zou juist in situaties van stress uitermate rationeel en gefocust blijven. Pas als hij de stress als heel sterk ervaart zouden er bij hem gevoelens aan te pas komen. En dan waarschijnlijk eerder boosheid dan verdriet. Huilen ervaren veel mannen nog steeds meestal als teken van zwakte.

Stel Peter zou het gedrag van Marleen beter begrijpen, hoe zou hij dan kunnen reageren?

  • Hij zou de tranen van Marleen makkelijker kunnen tolereren. Er ruimte voor maken. Haar de kans geven te zeggen wat ze voelt.
  • Hij zou haar duidelijk maken dat en op welke gebieden hij haar bijdrage en prestaties waardeert.
  • Hij zou vertellen waar de knelpunten zijn en duidelijk maken hoe zij deze – misschien ook met zijn hulp- in de toekomst kan handelen.
  • Hij zou begrijpen dat de emotionaliteit van Marleen wellicht komt vanuit haar gedrevenheid en motivatie voor haar werk in plaats van dat het een teken van zwakte zou zijn.

Wat zijn jouw ervaringen met emoties bij mannen en vrouwen in het bedrijfsleven?

Deel ze hieronder ajb.

Met allerbeste groeten, Ingeborg en Robert

 

 

Houd me vast relatietraining

Om je relatie een welverdiende boost te geven!

Share

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *